Besøg Aarhus med os

Domkirken:


Man begyndte at bygge Aarhus domkirke i de senere årtier af 1100-tallet. Kirken er en romansk basilika og stod først færdig mod 1300-tallet, men der blev gjort en stor ombygning av kirken til en gotisk stil. Ombygningen stod på fra 1459 til 1500.


En 24 timers klokke


Her ser vi "skibet"

Kirkens orgel



Musikhuset

Musikhuset er et stort hus i Aarhus, tæt på Aros museet. Det første jeg lagde mærke til, når jeg trådte ind ad døren, var hvidt. Alt så hvidt ud, men der var også meget gult. Det gule tema kom igen gennem hele bygningen. Der var også tema med sort og guld sammen. Det passede godt sammen.
Musiksalene var lavet af mursten. Der var kammermusiksal, rytmiskmusiksal og en symfoniskmusiksal. Selvom det er koncertsale minder det lidt om et teater. De laver et program for hele året.



Dette reklamerer musikhuset mest med i øjeblikket.




Vikingemuseet i Aarhus


 I vikingemuseet kan man komme ind og se det gamle Aros. Aros er det gamle ord for Aarhus. Vikingemuseet er placeret ved Aarhus domkirke. Der er ingen entré pris, så man skal ikke tænke på at tage penge med, kun at tænke på åbningstiderne. Inde på www.visitaarhus.dk kan man finde info om vikingemuseet på: www.visitaarhus.dk/vikingemuseet-gdk653425. Der kan man også se åbningstiderne som i 2017 er mandag-onsdag og fredag kl.10.15-16.00, og torsdag kl.10.15-17.00. Der står også adresse hvis man bruger GPS.



Det første man så var trapper ned til selve museet. Nede i museet var der mange malerier som viser til vikingetiden, og model af gamle Aros.



Ved denne model af gamle Aarhus, kan man få en introduktion på flere sprog, men det virkede ikke, når vi var der. Men der var en hel masse fantastiske detaljer med folk, dyr og skibe.


Der var nogle tegninger af bosættelser og angreb i Aros, der viser at vikingerne først og fremmest var i norden, men at de drog nordud og fandt dele af Amerika, men de drog også sydpå og var faktisk rundt på Europa.





 Der var tegninger på gulvet af hvordan husene så ud, og hvad de blev brugt til, og der var oldsager fra de forskellige huse med en forklaring på hvad de er. Et ekempel af et hus var bygget ned i jorden, så deres dør blev meget lille, men der var god plads inde i selve huset.





På runestenen stod der: ”Toke smed rejste stenen efter Troels Gudmunds søn, som gav ham guld (?) og frelse”.





Der lå et skelet, der er fra vikingetiden. Vi ved ikke, om det er nogen speciel person, men det er virkelig godt bevaret. Her er der billeder af det:



Først når vi var på vej ud igen, lagde vi mærke til, at der var årstal op ad trapperne.





Graven

Graven er en ældre gade i Aarhus. Oprindeligt blev den kaldet Gravene, men senere blev den omdøbt til Graven. Den er placeret ovenpå voldgravene, som var rundt om Aarhus i vikingetiden. Dette blev lavet i slutningen af 1400 tallet. Man har fundet skriftligt bevis på at der har været huse i 1462. Det var et fattigt kvarter, med mange boder og næsten ingen beboelse. Men helt op til 1900 tallet har der været beboelser af smeder, snedkere og skomagere i den del af byen.
Den gade man ser i dag, er ikke den gamle gade. Den nuværende gade er fra 1980’erne, hvor alle de gamle bygninger blev istandsatte, og fik et nyt udseende. Der kom nyt liv i det, som blev kaldet for latinerkvarteret, og mange caféer og butikker åbnede i slutningen af 1980’erne. Der var dog modstand fra andre, men husene står der i dag.



Nørre Allé

Oprindeligt var der uden for byen en sti på en del af strækningen, der nu udgøres af Nørre Allé. I 1820 blev der anlagt en allé langs stien, som kunne bruges til promenade. I 1874 var byen vokset så meget, at byrådet besluttede at ophøje strækningen fra Munkeporten til Paradisgade til en vej under det nuværende navn, selv om den allerede fire år tidligere var blevet en egentlig vej. Samtidig blev det vedtaget at anlægge gadebelysning ved vejen.

Skrevet af Kristina og Ásla fra færøerne.


Comments

Popular posts from this blog

oppsummering 😽

Færøsk-talende svensker på Sprogcafé